Expoziția muzeală demonstrează evoluția locuințelor și a vieții bucovineni de la mijlocul secolului XIX-lea până în prima jumătate a secolului XX-lea. Caracteristicile regionale se manifestă clar în construcția clădirilor, alegerea materialelor de construcție, tradițiile de construcție. Ele pot fi urmărite în croiala și decorarea îmbrăcămintei, în viața de zi cu zi, dezvoltarea meșteșugurilor, ritualuri, obiceiuri, folclor tradițional.
Zonele etnografice „Regiunea Hotin” și „Transnistria de Vest” sunt deschise pentru vizitatori. Se pregătește construcția altor trei zone ale muzeului – „Pricarpatia”, „Huțulșcina” și zona arheologică „Bucovina antică”. În forma finală, expoziția va recrea cinci așezări rurale, care vor cuprinde aproximativ 180 de obiecte de arhitectură, care vor expune mii de obiecte de uz casnic, unelte, produse ale meșterilor anonimi.
Până la acest moment, 35 de obiecte de arhitectură au fost transportate și instalate din diferite părți ale regiunii. Muzeul continuă să fie construit și completat cu noi exponate. Fondul muzeal include peste zece mii de articole etnografice, dintre care unele sunt unice. Acestea includ unelte, articole de uz casnic originale, numeroase mostre de îmbrăcăminte pentru bărbați și femei, covoare, prosoape, curele, bijuterii de lemn, piele, răchită și multe altele.
Vizitatorilor li se oferă: tur al muzeului, tururi tematice, expoziții, diverse spectacole teatrale (nunta bucovineană, înregistrarea căsătoriei), festivaluri folclorice, festivaluri etnice, ateliere despre meșteșugurile tradiționale bucovinene, recreere printre peisajele pitorești ale vechiului sat.